Beweging is de basis!

Is jouw schoolplein ook een bakfietsparkeerplaats? Dat zie je wel vaker, want een bakfiets is simpel gezegd ‘mooi makkelijk’! In een bakfiets hoeven kinderen namelijk niet zelf te bewegen en kunnen ze gemakkelijk even mee zonder dat je als ouder steeds op hoef te letten of je kind niets gevaarlijks doet. Dit gemak heeft ook een keerzijde…

 

In de afgelopen tien jaar is de motorische ontwikkeling bij veel kinderen in een vertraging gekomen. Tijdens de lockdown periodes is de motorische ontwikkeling nog eens verslechterd tot een alarmerend niveau. De motorische ontwikkeling hangt namelijk nauw samen met andere ontwikkelingsgebieden zoals de taal, de emotie, sociaal en cognitief. Om de leerstof op school te kunnen verwerken, is het kunnen besturen van het lichaam en het kunnen inzetten van de executieve functies van groot belang. Steeds vaker moeten leerlingen taken uitvoeren waar hun ontwikkeling nog niet rijp voor is. Dit kost veel energie en levert veel frustratie op, waardoor het leren en het totale functioneren voor het kind en de leerkracht moeilijker wordt.

Hoe ziet het programma eruit?

• 4 speelse lessen van 1 uur + 1 terugkomles na ongeveer 2 maanden.

• Alle aspecten van de motorische ontwikkeling komen aan bod in de vorm van een dierenverhaal, waarbij de houding en beweging van het dier een beroep doen op evenwicht, coördinatie, ruimtelijke oriëntatie, spierkracht, uithoudingsvermogen, lichaamsgevoel en het reguleren van de (spier)spanning.

• Elke les bestaat voor een deel uit het gericht stimuleren van het samen buiten spelen.

• De leerkrachten krijgen handvatten om dagelijks de motoriek in en buiten de klas een impuls te geven.

Locatie

Bij jou op school; in de gymzaal, het speellokaal én buiten op het plein.

Dit programma is inclusief:

• Het dierenkaartjes bewegingsspel.

• Een boekje met uitleg over 12 onmisbare spellen.

Wat is het doel van het programma?

Door meer te bewegen rijpt het zenuwstelsel beter en komt het leerproces beter op gang. Het doel van het programma ‘Beweging is de basis!’ is dan ook het stimuleren van de motorische ontwikkeling en het bewegen in of buiten de klas.

Voor wie is het programma bedoeld?

Dit programma is bedoeld voor leerlingen van de onderbouw. Voor de bovenbouw kinderen stellen we graag een op maat gemaakt programma samen.

Contact

Wil je graag meer informatie over de trainingen van Intraverte Academie of een offerte aanvragen? Neem dan contact met ons op via: 0578 – 215 040 of mail je vraag naar info@intraverteacademie.nl. Op werkdagen wordt er binnen 24 uur contact met je opgenomen.

 

Ik denk graag met je mee!

 

Marlies IJzerman

Contactpersoon Scholen

Marlies IJzerman

"Vanuit mijn jarenlange ervaring in het onderwijs werk ik nu als verbindende factor tussen zorg en onderwijs. Ik denk graag met je mee over het welzijn van leerlingen en hoe onze programma’s aan kunnen sluiten bij wat jij wil bereiken in jouw school."