Kijk alle Webinars terug!
Bij de Intraverte Academie verzorgen we regelmatig een aantal Webinars, evenementen en/of andere activiteiten. Dit doen we met een specifieke kijk op het welbevinden van leerlingen en de groepsdynamiek in een klas. In het aanbod behandelen we een aantal thema’s waar jij als schoolprofessional misschien wel tegenaan loopt in de klas of op de school waar je werkzaam bent.
In het kader van kennis delen bieden we de herhalingen van alle Webinars kosteloos aan. Klik op de buttons hieronder om tussen alle Webinars te schakelen en deze te bekijken!
Webinar ‘De overgang van groep 8 naar het voortgezet onderwijs’
Het is bijna zover. De achtste-groepers zullen binnenkort in een nieuw avontuur stappen als ze naar het voortgezet onderwijs gaan. Maar hoe kijken de leerlingen naar zichzelf, naar elkaar en naar de toekomst?
In het Webinar ‘De overgang van groep 8 naar het voortgezet onderwijs’ lopen we een aantal punten langs en geven we suggesties hoe de komende maanden gebruikt kunnen worden om de achtste-groepers met een goed gevulde rugzak straks uit te zwaaien.
Webinar ‘De overgang van groep 2 naar groep 3’
De overgang van groep 2 naar groep 3 is een belangrijke fase voor kinderen. Groep 3 wordt door veel kinderen en ouders gezien als een mijlpaal voor het ‘echte’ werk. Want zodra je in groep 3 zit, ben je ‘groot’. Als je door de bril van neuromotorische rijping kijkt, dan is juist de fase die in groep 1 en 2 speelt het belangrijke werk. Hier wordt namelijk de basis gelegd van de voorwaarden die vanaf groep 3 steeds belangrijker worden.
Tijdens dit Webinar behandelen we hoe je kinderen een steuntje in de rug kunt geven tijdens het rijpingsproces.
Webinar ‘Pesten in de klas en de gevolgen daarvan’
Pesten. Het gebeurt dagelijks. Soms is het onschuldig als plagen bedoeld, maar soms is het intens gemeen en schadelijk. Niemand wil dit. Wie gepest wordt, kan hier namelijk nog een leven lang last van hebben. De verdediging die een gepest kind opbouwt, heeft bijvoorbeeld effect op zijn latere relaties.
In het Webinar ‘Pesten in de klas en de gevolgen daarvan’ zoomen we, tijdens de landelijke dag tegen het pesten, in op het belang van een veilig klimaat in de klas. Een onveilig klimaat is immers een vruchtbare bodem voor pestgedrag.
Webinar ‘Het effect van chronische stress op de werkhouding van leerlingen’
Jongeren leven in een tijd met veel stress. Denk aan de examentijd en eindtoetsen, maar ook aan de maatschappij die vol tekorten en onzekerheden zit (van oorlog tot prijsstijgingen tot woningnood). Stress heeft een enorm effect op ons functioneren. Veel jongeren hebben mentale problemen en voelen zich onzeker over zichzelf en/of over hun toekomst. Hoe zien we dit terug in het gedrag?
Webinar ‘Welbevinden in beeld: hoe gaat het nu écht met je leerlingen?”
Hoe kom je er achter hoe het echt met de individuele leerling en de klas gaat? De Intraverte Academie heeft een gesprekstool ontwikkeld om onzichtbare stressoren in verschillende dimensie van het leven zichtbaar te maken.
Ruim 60% van de hulpvragen die wij in onze Intraverte Praktijk krijgen zijn stress gerelateerd. Sociale cohesie is een natuurlijke ontstressor. Met meer inzicht in de stressoren te krijgen en concrete handvatten voor de groepsdynamiek, verbetert de sfeer in de klas en de cultuur op school.
Webinar ‘Een gouden start met je klas’ door Nienke Rijker Leur en Monique Patijn
Na elke vakantie vinden er veranderingen in de groepsdynamiek binnen je klas plaats. In de eerste, zogenoemde ‘gouden’ weken leg je de basis voor de rest van het schooljaar. Erg belangrijk om je als leerkracht voor te bereiden op wat je zelf kunt doen om een goede start te maken met je klas!
Gebruik de gouden weken effectief voor een gouden start met de klas. We hebben een aantal basic tips, do’s and don’ts waarmee je het verschil kunt maken. Wat heeft aandacht nodig en hoe zet je een dynamiek aan, waardoor de groep zichzelf reguleert?
Webinar ‘Van Sint stress tot sluimerende stress: hoe bewaar je de rust’
Om te kunnen floreren, is het essentieel om rust te vinden. Vooral tijdens de meest feestelijke, maar vaak ook onrustige periode van het jaar. Juist nu hebben we extra behoefte aan ontspanning, terwijl het buiten steeds vaker nat, donker en koud is. Tegelijkertijd ervaren veel kinderen (soms onbewust) sluimerende stress, voortkomend uit zorgen over vrede, klimaat en andere grote thema’s waar de maatschappij mee worstelt. Om de stress dichtbij en veraf te hanteren, is het werken met je handen een uitstekende manier om te ontspannen.
In dit Webinar delen we talloze voorbeelden om knutselen te transformeren tot een helend medicijn!
Webinar ‘Alles op het spel: waarom spelen zo cruciaal is in de ontwikkeling’
Spelen is niet alleen leuk, maar het zorgt ook voor ontspanning en bevordert talloze aspecten van de algehele ontwikkeling. Het is algemeen bekend dat bewegen een positieve invloed heeft op de ontwikkeling en het functioneren van de executieve functies. Het meest effectief is bewegen zonder stress en competitie, bij voorkeur buiten. En dat is iets wat we allemaal kunnen doen!
In dit Webinar, speciaal ontworpen voor leerkrachten én ouders, willen we de waarde van klassieke spellen zoals tikkertje, verstoppertje, hutten bouwen en vele andere spellen benadrukken. Op die manier kun je met extra plezier en motivatie samen spelen!
Webinar ‘Verbinding in de klas begint met contact: ervaren en vaardigheden’
Het gezellig hebben met elkaar in de klas is van groot belang voor het plezier van naar school gaan en heeft directe invloed op de leerprestaties. Wanneer de klasomgeving als onveilig of afstandelijk wordt ervaren, heeft dit aanzienlijke gevolgen voor zowel het welbevinden van de leerkracht als de leerlingen. Het opbouwen van een positieve sfeer begint met het maken van contact: contact met jezelf, met anderen en het gevoel hebben dat je deel uitmaakt van de groep.
In dit Webinar laten we zien hoe dit spelenderwijs en op een interactieve manier kan worden bereikt.