De overstap van groep 2 naar groep 3: zijn de kinderen motorisch rijp om mee te kunnen komen?

-

De overgang van groep 2 naar groep 3 is op veel scholen nog steeds een cruciale stap in de schoolcarrière van een kind. In groep 3 wordt er meer nadruk gelegd op formeel leren, zoals lezen, schrijven en rekenen. Een goede motorische ontwikkeling, zowel fijn- als grofmotorisch, is essentieel om deze nieuwe vaardigheden succesvol te kunnen oppakken.

Kinderen werken steeds vaker zittend op een stoel, waarbij van hen wordt verwacht dat ze stilzitten, zich concentreren en geduldig op hun beurt wachten om een vraag te stellen of een antwoord te geven. Het zenuwstelsel is hier echter vaak nog niet volledig op voorbereid, waardoor het onderdrukken van (beweeg)impulsen veel energie kost.

 

Daarnaast is de links-rechts-specialisatie vaak nog niet voldoende ontwikkeld, waardoor kinderen nog voornamelijk met beide handen tegelijk werken. Voor een ontspannen schrijfproces is het echter belangrijk dat deze ontwikkeling goed op gang komt, aangezien tijdens het schrijven de ene hand beweegt terwijl de andere hand stilligt.

Naast de motorische vaardigheden zijn er andere factoren die de overgang naar groep 3 beïnvloeden. Ouders spelen hierbij een cruciale rol. Hun houding ten opzichte van de overgang kan de ervaring van het kind sterk beïnvloeden. Wanneer ouders angstig of bezorgd zijn, kunnen kinderen deze gevoelens overnemen, wat kan leiden tot stress en een moeizame overgang. Daarom is het belangrijk dat ouders positief en ondersteunend zijn tijdens deze periode.

 

Tot slot is een goede samenwerking tussen ouders, leerkrachten en andere professionals essentieel. Door open communicatie en het delen van observaties kunnen eventuele aandachtspunten tijdig worden aangepakt, waardoor kinderen met vertrouwen de stap naar groep 3 kunnen maken.