Kickstart

Écht een goede start maken met je groep? Jij en je leerlingen verdienen een positieve groepssfeer! Jullie zijn het namelijk waard om te investeren in een groep die wel tegen een stootje kan.

Een positieve groepssfeer en effectief contact zijn essentieel voor een plezierige schoolervaring en optimaal executief functioneren. Het proces van groepsvorming, waarbij de groep door herkenbare fasen (vorming, storming, norming en performing) gaat, is van groot belang om een solide basis te leggen voor een optimale groepsdynamiek en een positieve groepssfeer. Wanneer dit proces voltooid is, ervaren alle breinen rust en ontstaat er ruimte voor iedere leerling om te floreren in een harmonieuze leeromgeving.

 

Creëer een positieve groepssfeer

Na elke langere schoolvakantie, zoals de zomer- en kerstvakantie, vindt opnieuw het proces van groepsvorming plaats, ook wel bekend als de Gouden Weken en Zilveren Weken. Het proces van aan elkaar wennen, aftasten wat ieders plek en rol is in de groepsdynamiek verloopt in deze weken, waardoor een solide basis wordt gelegd voor een samenhangende en ondersteunende leeromgeving, en dus een positieve groepssfeer.

Je hoopt dat dit in één keer goed gaat. Maar gedurende het schooljaar kunnen veranderingen in de samenstelling van de groep optreden, wat tijd en aandacht vraagt om opnieuw een positie te bepalen. Het oer-brein test voortdurend de veiligheid en de impact van wel of niet bij de groep horen is aanzienlijk, wat het executief functioneren kan beïnvloeden.

Om deze cruciale fase te ondersteunen, is er het Kickstart programma, waarin bewegen en ervaren centraal staan. Het bevordert niet alleen het contact met het eigen lichaam, maar legt ook de basis voor veiligheid en verbondenheid met anderen. Kickstart is een kans om te gedijen en draagt bij aan een positieve sfeer in de groep!

"Wij als leerkrachten vonden de lessen heel erg leuk en de kinderen vonden dit ook. Wij merken dat de onderlinge band tussen de leerlingen verbeterd is en er heerst nu een positieve groepssfeer. Er wordt minder op elkaar gereageerd, conflicten worden bewuster opgelost en de leerlingen helpen elkaar meer."

Kickstart: een positieve groepssfeer

Het programma in het kort

Maak een vliegende start met het Kickstart programma, waar beweging en ervaring centraal staan tijdens de Gouden en Zilveren Weken. Het bevordert niet alleen contact met het lichaam, maar ook veiligheid en verbondenheid in de groep voor een positieve groepssfeer!

Het actief stimuleren van groepsvorming om razendsnel een inspirerend leerklimaat te creëren, voorzien van effectieve instrumenten om dit gezamenlijk te behouden en een positieve groepssfeer te bevorderen. Samen maken we een vliegende start naar een omgeving waarin leren plezierig en optimaal is!

Door middel van spel en beweging integreert het lichaam impliciet kennis: wat wordt geleerd, nestelt zich niet alleen in het geheugen, maar wordt opgeslagen in alle cellen, wat resulteert in een levenslange impact!

 

Diverse spellen en werkvormen worden ingezet om de groepssfeer te versterken, waarbij het doel is elkaar beter te leren kennen en elkaars grenzen te herkennen en erkennen. Het programma wordt aangepast aan het ontwikkelingsniveau van de groep en bieden een leerervaring waarbij de groep:

• Contact maakt met elkaar.
• Elkaar leert kennen en zichzelf laat zien.

• Grenzen voelt, herkent en kenbaar maakt.

• De grenzen van anderen respecteert.

• Vertrouwt op zichzelf en elkaar.

• Conflicten oplost en voorkomt.

• Samenwerkt en successen deelt.

 

De werkvormen zijn ervaringsgericht en stimuleren kinderen om te vertrouwen op de signalen van hun lichaam. Hierbij ligt de focus op zelfbewustzijn en het waarnemen van non-verbale signalen van anderen. De actieve spelvormen dragen bij aan ontspanning en plezier.

• Voor gedurende zes weken staat er een les van één uur vol uitdagende opdrachten op het programma. In deze zes lessen versterken we de bouwstenen om zo een gezond groepsklimaat te creëren.
• Intrigerende challenges om de bouwstenen actief toe te passen gedurende de rest van de week.
• Een boeiende follow-up les na twee maanden waarbij actieve ervaringen, momenten van reflectie en open gesprekken met elkaar centraal staan.

Kickstart is ontworpen voor iedereen die samen een krachtige start wil maken na een vakantie of een andere belangrijke verandering in de klas. Het is dé ultieme boost, geschikt voor leerlingen zowel in het basisonderwijs als het voortgezet onderwijs.

Terwijl er op de basisschool meestal een vaste leerkracht is, voegt het voortgezet onderwijs een extra dimensie toe: een wervelende mix van klaswisselingen, docenten, en niveaugroepen. In deze dynamiek blijft het streven naar een veilige leeromgeving van cruciaal belang, vooral omdat het tienerbrein zich in een hormonale achtbaan bevindt. Het is dus essentieel om te investeren in groepsvorming, zodat iedereen zich snel thuis voelt, optimaal kan leren en een positieve bijdrage levert aan de energieke sfeer in de klas.

Benieuwd naar de kosten van Kickstart? Neem de eerste stap naar een geweldige start door je aan te melden via ons aanmeldformulier. Binnenkort ontvang je een persoonlijke offerte met een heldere, vaste prijs.

De trainers van de Intraverte Academie hebben een relevante HBO-opleiding op het gebied van kind & ontwikkeling afgerond. Naast dat hebben de trainers de interne Boost-opleiding voltooid, waardoor de trainers zich hebben gespecialiseerd in ons programma-aanbod.

Neem contact op!

Wil je graag meer informatie over onze programma’s? Of wil je een offerte aanvragen? Neem dan contact met ons op via: 0578 – 215 040 of mail je vraag naar info@intraverteacademie.nl. Op werkdagen wordt er binnen 24 uur contact met je opgenomen.