Klas en klimaat

Bouw aan een positief en veilig klasklimaat waarin respect en openheid centraal staan. Door te investeren in een positieve dynamiek kunnen leerlingen zich optimaal ontwikkelen en voelen ze zich gewaardeerd, wat de basis legt voor een succesvol leerjaar.

Een positieve groepsdynamiek is niet alleen cruciaal voor een plezierige schoolervaring, maar ook voor het optimaliseren van het executief functioneren van leerlingen. Deze dynamiek ontstaat door de complexe wisselwerking tussen de leerlingen onderling en hun interacties met de leerkracht. In feite vormt de dynamiek die in de groep ontstaat de ziel van het klaslokaal. Wanneer deze dynamiek echter een onrustige of onveilige wending neemt, heeft dit aanzienlijke gevolgen voor het algehele klimaat in de klas. Het creëren van een gezonde, positieve groepsdynamiek is daarom van essentieel belang voor een effectieve leeromgeving en een veilig klasklimaat.

Ontwikkel een veilig klasklimaat

Het Klas en klimaat programma is specifiek ontworpen als een interventie voor klassen die om welke reden dan ook uit balans zijn. Dit programma heeft de unieke kracht om de groepsdynamiek collectief te transformeren door bewuste keuzes te maken. Binnen de groep draait alles om de dynamiek tussen ‘ik’, ‘de ander’ en ‘de groep’. Klas en klimaat biedt een gestructureerde aanpak om samen bewust te kiezen voor het gewenste klimaat. Door de manier waarop de leerlingen met elkaar omgaan, wordt helder welk gedrag bijdraagt aan een veilig klasklimaat en welk gedrag juist niet.

In de kern van het programma wordt de kunst van het kiezen geperfectioneerd. Leerlingen leren niet alleen wanneer het gepast is om hun eigen belangen te omarmen, maar ook wanneer het cruciaal is om rekening te houden met anderen en wanneer ze moeten streven naar het collectieve groepsgevoel. Klas en klimaat biedt daarmee niet alleen een instrument om het klaslokaal te transformeren, maar ook een fundament voor de persoonlijke ontwikkeling van de leerlingen, waarbij ze vaardigheden ontwikkelen die verder reiken dan de schoolmuren.

"Klas en klimaat heeft de dynamiek binnen de groep positief veranderd. Leerlingen letten minder op elkaar, kunnen gevoelens beter uiten en de sfeer is merkbaar verbeterd. Ze gaan weer met plezier naar school, ouders zijn positief en voelen zich gehoord. Er is weer een veilig klasklimaat!"

Klas en klimaat: een veilig klasklimaat

Het programma in het kort

Dit programma bevordert een veilig klasklimaat door de groepsdynamiek te transformeren. Leerlingen leren bewuste keuzes maken, balanceren tussen eigen belangen en collectief welzijn, wat niet alleen het klaslokaal verbetert maar ook persoonlijke ontwikkeling stimuleert.

Bijdragen aan de vorming van een veilig klasklimaat waarin iedereen het beste uit zichzelf kan halen. Samen zetten we de eerste stappen naar een dynamische en veilige omgeving, waarin elke leerling en docent de ruimte krijgt om volledig tot bloei te komen. Samen bouwen we aan een veilig klimaat in de klas waarin leren en groeien hand in hand gaan!

Met Klas en klimaat worden diverse spellen en werkvormen ingezet om de groepsdynamiek in de klas te verbeteren. In de groep hebben we namelijk niet alleen te maken met ‘ik’, maar ook met ‘de ander’ en ‘de gehele groep’. Tijdens het kennismakingsgesprek met de leerkracht wordt uitvoerig besproken wat de specifieke behoeften van de groep zijn. De groepslessen zijn hierop perfect afgestemd. Dit alles met als uitgangspunt om de groep te laten bloeien en individuen de ruimte te geven om optimaal te groeien.

Het programma behandelt een scala aan boeiende onderwerpen, waaronder:
• Het bewust worden van diverse manieren om te communiceren en contact te maken.
• Het voelen en het aangeven van zowel je eigen grenzen als die van anderen op een respectvolle wijze.
• Het vergroten van het vertrouwen in jezelf, het vertrouwen in de ander en het onderlinge groepsvertrouwen.
• Het effectief omgaan met zowel je eigen emoties als die van anderen.
• Het actief bevorderen van samenwerking.
• Het creëren van een veilige omgeving.
• Het vieren van gezamenlijke successen.

De lessen zijn doordrenkt van ervaringsgerichte activiteiten en bieden volop gelegenheid om de impact van keuzes te ervaren. De actieve spelvormen dragen bij aan ontspanning en plezier. Doe mee en ontdek samen de kracht van de groep!

• Tijdens 9 boeiende groepslessen worden gedragspatronen zichtbaar, waarbij de leerlingen de ruimte krijgen om alternatieve keuzes te ontdekken.

• De afsluitende les betreft een sprankelende presentatie door de kinderen voor hun ouders.

• Enkele maanden later is er een follow-up les om het duurzame effect te waarborgen.

• Leerkrachten krijgen ‘leerkrachttijd’ toegewezen om de lessen en wekelijkse voortgang te bespreken.

• Na elke les ontvangen ouders een informatieve brief over het weekthema en eventuele bijzonderheden.

• Op verzoek kan er een inspirerende ouderavond worden georganiseerd om ouders voorafgaand aan het programma te informeren.

Klas en klimaat is ontworpen voor basisschoolleerlingen van groep 3 tot en met groep 8.

Ons programma wordt perfect afgestemd op de leeftijd van de groep. Zodra de groep in staat is tot reflecteren en bewust kiezen, komt het thema bewust keuzes maken aan bod. In de fase daarvoor leggen we nog meer nadruk op spelenderwijs ontdekken en ervaren. Bij ons groeit elke leeftijdsgroep op zijn eigen unieke manier, met aandacht voor ontwikkeling op maat!

Benieuwd naar de kosten van Klas en klimaat? Neem de eerste stap naar een geweldige start door je aan te melden via ons aanmeldformulier. Binnenkort ontvang je een persoonlijke offerte met een heldere, vaste prijs.

Klas en klimaat wordt door twee trainers van de Intraverte Academie verzorgd. De trainers hebben een relevante HBO-opleiding op het gebied van kind & ontwikkeling afgerond. Naast dat hebben de trainers de interne Boost-opleiding voltooid, waardoor de trainers zich hebben gespecialiseerd in ons programma-aanbod.

Neem contact op!

Wil je graag meer informatie over onze programma’s? Of wil je een offerte aanvragen? Neem dan contact met ons op via: 0578 – 215 040 of mail je vraag naar info@intraverteacademie.nl. Op werkdagen wordt er binnen 24 uur contact met je opgenomen.