Webinar 'De overgang van groep 2 naar groep 3'

Let op: dit is een herhaling van een eerder gegeven Webinar. Het aanvragen van de herhaling doe je eenvoudig met de knop onderaan deze pagina.

 

De overgang van groep 2 naar groep 3 is een belangrijke fase voor kinderen. Groep 3 wordt door veel kinderen en ouders gezien als een mijlpaal voor het ‘echte’ werk. Want zodra je in groep 3 zit, ben je ‘groot’. Als je door de bril van neuromotorische rijping kijkt, dan is juist de fase die in groep 1 en 2 speelt het belangrijke werk. Hier wordt namelijk de basis gelegd van de voorwaarden die vanaf groep 3 steeds belangrijker worden.

 

In groep 1 en 2 leren kinderen al spelend hun lichaam te besturen, ruimtelijke begrippen te ervaren, emoties te reguleren, met elkaar af te stemmen en soms even te wachten. Wanneer kinderen nog niet klaar genoeg zijn in dit proces, dan wordt het in de groep 3 (en verder) heel moeilijk om stil te zitten, de aandacht te richten en de ruimtelijke begrippen echt te snappen vanuit de bewegingservaring.

 

Steeds meer kinderen bewegen minder en zijn neuromotorisch minder ontwikkeld. Dit betekent niet dat ze minder capaciteiten hebben, maar het betekent wel dat ze meer moeite zullen moeten doen om te voldoen aan verwachtingen waar ze nog niet klaar voor zijn. Dit levert vaak stress en frustratie op.

 

Bij de Intraverte Academie hopen we van harte dat kinderen voldoende tijd en ruimte krijgen om met ontspanning groep 3 in te gaan. In het programma ‘Beweging is de basis!’ hebben we alle voorwaarden verwerkt in een aantal spellen die gemakkelijk dagelijks geoefend kunnen worden om kinderen nog net even dat extra zetje te geven. In het Webinar ‘De overgang van groep 2 naar groep 3’ lichten we dit programma verder toe en geven wij de ins- en outs voor een goede overgang tussen groep 2 en 3.

Ingrid Bunnik, Oprichter van Intraverte en Programma Ontwikkelaar Intraverte Academie

Bekijk de herhaling van dit Webinar!