Sensomotorische ontwikkeling in een digitaal tijdperk

Sensomotorische ontwikkeling in een digitaal tijdperk

-

Al voor een ruime tijd leven we in de ‘Screen Age’. Een tijdperk waarin het gebruik van computers, tablets en smartphones is toegenomen. Vandaag de dag vullen veel speelmomenten, pauzemomenten, verveelmomenten en sociale activiteiten zich met screen activiteiten. Dit gaat ten koste van het fysieke bewegen en het buitenspelen met andere kinderen. Het gevolg is dat de sensomotorische ontwikkeling achterblijft. Kinderen raken sneller overprikkeld, slapen slechter, hebben meer overgewicht en krijgen last van andere maatschappelijke trends. Na verschillende lockdowns is dit effect onder een vergrootglas terecht gekomen en zijn de gevolgen versterkt.

Gevolgen in de praktijk

We zien steeds vaker 7- en 8-jarigen met het ontwikkelingsniveau van een kleuter; een groot lichaam dat onhandig beweegt en primair gericht op zichzelf reageert. Dit levert problemen op die sommige kinderen het liefst omzeilen. Ze trekken zich terug en bewegen nog minder, of ze raken verwikkeld in conflicten, storen elkaar, wijzen naar elkaar en zoeken ontlading van de opgebouwde spanning en emotie die ze (nog) niet kunnen hanteren. Intussen gaat de leerstof in de klas gewoon door, waardoor er een ‘achterstand’ in te lopen is. Dit terwijl de eisen vaak al hoog waren en niet passend bij het ontwikkelingsniveau van veel kinderen. Het gevolg: stress en frustratie bij zowel kinderen, als ouders, als leerkrachten.

 

Sociaal-emotionele ontwikkeling in de Screen Age

Naast bewegen en lichamelijk welzijn bestaat ook de sociaal-emotionele kant. Vaardigheden zoals op je beurt wachten, overleggen, conflicten oplossen, incasseren dat een ander iets sneller kan of elkaar helpen zijn in veel mindere mate geoefend. Dit levert negatieve ervaringen op. Vaak leiden deze negatieve ervaringen tot minder zelfvertrouwen, verdriet, boosheid en/ of angst.

Het negatieve zelfbeeld, wat steeds vaker wordt ontwikkeld, wordt versterkt door social media waar foto’s en video’s met successen de overhand hebben. Kinderen die moeite hebben met sociaal-emotionele vaardigheden lijden hieronder. Ze weten vaak niet meer wat ze kunnen doen om te voldoen aan alle eisen.

 

Bewegen is gezond

Gelukkig hebben veel kinderen enorme veerkracht en is een stuk van de oplossing binnen handbereik; bewegen. Beweging is de basis van een goede sensomotorische ontwikkeling dat een kind hoort te hebben. Het liefst buiten en met elkaar! Deze eenvoudige stap kun je al met een klein beetje inspanning en eenvoudige middelen nemen. Intraverte Boost kan kinderen hierbij ondersteunen met een kort programma dat een impuls geeft aan het bewegen in de klas en op het schoolplein.

 

Wil je meer informatie over het programma ‘Beweging is de basis!’? Neem dan eens een kijkje op de website van Intraverte Boost.