Klas en klimaat

Bouw aan een positief en veilig klasklimaat waarin respect en openheid centraal staan. Door te investeren in een positieve dynamiek kunnen leerlingen zich optimaal ontwikkelen en voelen ze zich gewaardeerd, wat de basis legt voor een succesvol leerjaar.

Een positieve groepsdynamiek is niet alleen cruciaal voor een plezierige schoolervaring, maar ook voor het optimaliseren van het executief functioneren van leerlingen. Deze dynamiek ontstaat door de complexe wisselwerking tussen de leerlingen onderling en hun interacties met de leerkracht. In feite vormt de dynamiek die in de groep ontstaat de ziel van het klaslokaal. Wanneer deze dynamiek echter een onrustige of onveilige wending neemt, heeft dit aanzienlijke gevolgen voor het algehele klimaat in de klas. Het creëren van een gezonde, positieve groepsdynamiek is daarom van essentieel belang voor een effectieve leeromgeving en een veilig klasklimaat.

Ontwikkel een veilig klasklimaat

Het Klas en klimaat programma is specifiek ontworpen als een interventie voor klassen die om welke reden dan ook uit balans zijn. Dit programma heeft de unieke kracht om de groepsdynamiek collectief te transformeren door bewuste keuzes te maken. Binnen de groep draait alles om de dynamiek tussen ‘ik’, ‘de ander’ en ‘de groep’. Klas en klimaat biedt een gestructureerde aanpak om samen bewust te kiezen voor het gewenste klimaat. Door de manier waarop de leerlingen met elkaar omgaan, wordt helder welk gedrag bijdraagt aan een veilig klasklimaat en welk gedrag juist niet.

In de kern van het programma wordt de kunst van het kiezen geperfectioneerd. Leerlingen leren niet alleen wanneer het gepast is om hun eigen belangen te omarmen, maar ook wanneer het cruciaal is om rekening te houden met anderen en wanneer ze moeten streven naar het collectieve groepsgevoel. Klas en klimaat biedt daarmee niet alleen een instrument om het klaslokaal te transformeren, maar ook een fundament voor de persoonlijke ontwikkeling van de leerlingen, waarbij ze vaardigheden ontwikkelen die verder reiken dan de schoolmuren.

"Klas en klimaat heeft de dynamiek binnen de groep positief veranderd. Leerlingen letten minder op elkaar, kunnen gevoelens beter uiten en de sfeer is merkbaar verbeterd. Ze gaan weer met plezier naar school, ouders zijn positief en voelen zich gehoord. Er is weer een veilig klasklimaat!"

Klas en klimaat: een veilig klasklimaat

Het programma in het kort

Dit programma bevordert een veilig klasklimaat door de groepsdynamiek te transformeren. Leerlingen leren bewuste keuzes maken, balanceren tussen eigen belangen en collectief welzijn, wat niet alleen het klaslokaal verbetert maar ook persoonlijke ontwikkeling stimuleert.

Neem contact op!

Wil je graag meer informatie over onze programma’s? Of wil je een offerte aanvragen? Neem dan contact met ons op via: 0578 – 215 040 of mail je vraag naar info@intraverteacademie.nl. Op werkdagen wordt er binnen 24 uur contact met je opgenomen.