Lichaamsgericht werken: De sleutel tot een harmonieuze klasomgeving

Lichaamsgericht werken: De sleutel tot een harmonieuze klasomgeving

-

In het dynamische en veeleisende landschap van het onderwijs is het van essentieel belang om verschillende benaderingen te verkennen om het welbevinden en de ontwikkeling van leerlingen te bevorderen. Eén van deze benaderingen is lichaamsgericht werken, een methodologie die zich richt op het begrijpen en betrekken van het lichaam als een integraal onderdeel van het leerproces. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat lichaamsgericht werken inhoudt en waarom het zo waardevol kan zijn voor leerkrachten in het basis- en middelbaar onderwijs.

Lichaamsgericht werken is een benadering die de relatie tussen lichaam en geest erkent en benut om het leren, het welbevinden en de emotionele veerkracht van leerlingen te ondersteunen. Het gaat erom het lichaam te betrekken als een bron van informatie en hulpmiddel voor zelfregulatie, leren en sociaal-emotionele ontwikkeling.

Voordelen voor Leerkrachten

Lichaamsgericht werken biedt tal van voordelen voor leerkrachten. Het kan helpen om de eigen stressniveaus te verminderen en een gevoel van kalmte en evenwicht te creëren, wat essentieel is in een uitdagende onderwijsomgeving. Door regelmatig mindfulness- of ademhalingsoefeningen te doen, kunnen leerkrachten hun eigen welzijn verbeteren en beter omgaan met stressvolle situaties.

Bovendien kan lichaamsgericht werken leerkrachten helpen om meer verbinding te maken met hun leerlingen. Het bevordert empathie en begrip voor de behoeften van individuele leerlingen, wat kan leiden tot een positievere relatie tussen leerkracht en leerling. Door bijvoorbeeld beweging te integreren in de klas, kunnen leerkrachten een gevoel van gemeenschap en samenwerking cultiveren.

Lichaamsgerichte praktijken kunnen worden gebruikt als hulpmiddelen voor zelfregulatie. Je kunt dan leren hoe je je eigen emoties beter kunt beheren en hoe je model kunt staan voor je leerlingen over hoe ze met moeilijke gevoelens omgaan. Dit kan bijdragen aan een positief leerklimaat waarin leerlingen zich veilig en ondersteund voelen.

Voordelen voor leerlingen

Het toepassen van lichaamsgericht werken in de klas heeft ook tal van voordelen voor leerlingen. Eén van de belangrijkste voordelen is de verbetering van de concentratie en het aandachtsvermogen. Door te bewegen, kunnen leerlingen leren om zich beter te focussen op hun taken, wat hun leerprestaties ten goede komt.

Bovendien kan lichaamsgericht werken bijdragen aan het verminderen van stress en angst bij leerlingen. De druk en verwachtingen in het onderwijs kunnen soms overweldigend zijn voor leerlingen, en het aanleren van ontspanningstechnieken kan hen helpen om beter om te gaan met deze stressoren.

Een ander voordeel van lichaamsgericht werken is het bevorderen van sociaal-emotionele vaardigheden. Door middel van groepsactiviteiten kunnen leerlingen leren om samen te werken, empathie te ontwikkelen en conflicten op een gezonde manier op te lossen. Dit draagt bij aan een positieve klasomgeving waarin respect en begrip centraal staan.

Het ‘Klas en klimaat’ programma

Voor leerkrachten die dieper in willen gaan op lichaamsgericht werken en de positieve impact ervan in hun klaslokaal willen maximaliseren, bieden we het programma ‘Klas en klimaat’ aan. Dit programma biedt een diepgaande training in lichaamsgericht werken en geeft leerkrachten de tools en kennis die ze nodig hebben om deze benadering effectief te implementeren in hun onderwijspraktijk.

Met ‘Klas en klimaat’ kunnen leerkrachten:

• Leerlingen ondersteunen bij het ontwikkelen van zelfregulatievaardigheden.

• De klasdynamiek verbeteren en een positief leerklimaat creëren.

• Stress verminderen, zowel bij zichzelf als bij hun leerlingen.

• De relatie met hun leerlingen versterken.

Door het integreren van lichaamsgericht werken in de klas, kunnen leerkrachten een blijvende impact hebben op de ontwikkeling en het welzijn van hun leerlingen. Wil je meer weten over het ‘Klas en klimaat’ programma en hoe het jouw onderwijspraktijk kan verrijken? Klik dan op de button hieronder voor meer informatie.

Laten we samenwerken om een positieve verandering te brengen in jouw klaslokaal, én het welbevinden van jouw leerlingen te bevorderen met lichaamsgericht werken!